bolt geel coaching

Bijbels coachen

Jij bent de held - Bijbels coachen
26 april 2021
Persoonlijke ervaring neem ik graag mee in mijn manier van coachen. Een volle agenda en de juiste balans tussen werk en privé is voor mij vertrouwde kost.

Bijbels coachen heeft soms best wat weg van een praktische preek zoals ik vandaag ervaarde in de kerk. Ik voelde ik mij als coach extra verbonden. De woorden agenda, timemanagement, druk en onverwachte gebeurtenissen deden mijn oren spitsen terwijl ik in de kerkbanken zat. Zeker toen de pastor mijn naam nog even liet vallen. Voor “time management” moet je bij Louise zijn zegt hij. Super leuk natuurlijk! Maar ik ben hier niet de Held. Ik kan gewoon ontzettend genieten van oude verhalen en wijsheden die we vandaag kunnen toepassen in ons eigen leven. Het is God waaruit ik mijn kracht mag putten. Hij is de werkelijke Held!

Leven in je Agenda

Onze agenda’s lijken onmisbaar. Hij herinnert aan de Zoom-meeting voor werk, een afspraak met de huisarts, kids die opgehaald moeten worden van waar dit keer dan ook. Eten koken, werken, studeren etc. En alles moet met elkaar matchen.
Dan hebben we het nog niet gehad over alle zaken die tussendoor komen. Pastoor Martijn noemt er een aantal: de lekke band, lange rijen in de supermarkt, afspraken die uitlopen en de juf die Corona heeft. At the end of the day, is alles anders verlopen dan gepland. Kun je alle gebeurtenissen omarmen?

Sela

Nee natuurlijk niet, althans, ik niet. Maar het helpt mij om te weten dat die gebeurtenissen horen bij het leven. En ik hou van het leven. Laten we erbij stil staan.

In de Psalmen uit de Bijbel komen we het woord sela meerdere keren tegen. Pastor Martijn vertelt dat veel uitleggers het erover eens zijn dat sela een instructie is voor de muzikant en zanger om even te vertragen. Wow! Hebben we dat soms niet allemaal nodig? Even stoppen en luisteren naar wat het leven ons vertelt? De stilte toelaten zodat er ruimte ontstaat en opening om te kijken waar je nu eigenlijk naar toe wilt. En als het om je agenda gaat, wat is nu echt belangrijk?

Tijdens de kerkdienst wordt gevraagd om eens naar je agenda te kijken. Waar kun jij wel wat sela gebruiken?
Gaat het goed vandaag? Alle puzzelstukjes vallen in elkaar, je voelt je gelukkig, je bent dankbaar…. sela.
Op dagen dat het lastig is. Niets gaat volgens jouw planning. Je voelt druk, bent verdrietig of angstig…. sela.
Op dagen dat je verrast wordt, er gebeuren onverwachte dingen…. sela.

Sela… een oproep om aandachtig te leven. Een uitnodiging om te vertragen, je mag gewoon zijn.
En als je je agenda pakt, vraag je zelf dan af: Is wat in mijn agenda staat wat er echt toe doet? Houdt ‘sela’ in de ene hand, en God in de andere. Waar kun jij sela gebruiken?
Thuis? Op je werk? God is erbij, alTijd.

Om Martijn te volgen met zijn afsluiting van een inspirerende preek: ‘Laat je agenda niet je leven bepalen. Maar laat leven met God je agenda bepalen.’

Wil je de dienst terugkijken waar deze inzichten genoemd worden? Dat kan hier.

Deel dit bericht

Ben je klaar om te worden wie je werkelijk bent?

bolt geel coaching
Held Coaching - groene bolt
Held Coaching - bolt rood