bolt geel coaching

Bijbels coachen

Jij bent de held - Bijbels coachen
26 april 2021
Mijn persoonlijke ervaringen neem ik graag mee in mijn manier van coachen. Volle agenda’s en de juiste balans tussen werk en privé zijn onderwerpen waar ik op coacht vanuit kennis, maar vooral vanuit eigen ervaring.

Persoonlijk weet ik hoe druk aanvoelt en hoe mijn agenda mijn leven bepaald heeft.
‘Laat je agenda je leven niet bepalen.’ Dit hoorde ik pastor Martijn de Jong vandaag zeggen. Ik sluit mij hier graag bij aan.

Bijbels coachen heeft soms best wat weg van een praktische preek. Vandaag voelde ik mij als coach extra verbonden.
De woorden agenda, timemanagement, druk en onverwachte gebeurtenissen spitsten mijn oren in het bijzonder. Zeker toen Martijn mijn naam nog even liet vallen. Super leuk natuurlijk! Maar ik ben hier niet de held. Ik kan ontzettend genieten van oude verhalen en wijsheden die we vandaag kunnen toepassen in ons eigen leven. En het is God waaruit ik mijn kracht mag putten.

Leven in je Agenda

Onze agenda’s lijken onmisbaar. Hij herinnert aan de Zoom-meeting voor werk, de afspraak met huisarts, de kids die opgehaald moeten worden van sport, je pakketje dat opgehaald moet worden, eten koken, werken, studeren etc. En alles moet met elkaar matchen.
Dan hebben we het nog niet gehad over alle zaken die tussendoor komen. Pastoor Martijn noemt er een aantal: de lekke band, lange rijen in de supermarkt, afspraken die uitlopen en de juf die corona heeft.

Herken je het feit dat als het einde van de week nadert vaak alles anders verlopen is dan gepland of verwacht? En eigenlijk geeft dit helemaal niet want het is niet je agenda die jouw week moet bepalen. Belangrijk is hoe je ermee omgaat. Kun je alle gebeurtenissen omarmen?

Sela

Nee natuurlijk niet, althans, ik niet. Maar het helpt mij om te weten dat gebeurtenissen horen bij het leven. En ik hou van het leven. Laten we erbij stil staan.

In de Psalmen uit de Bijbel komen we het woord sela meerdere keren tegen. Pastor Martijn vertelt dat veel uitleggers het erover eens zijn dat sela een instructie is voor de muzikant en zanger om even te vertragen. Wow! Hebben we dat soms niet allemaal nodig?

Even stoppen en luisteren naar wat het leven ons vertelt? De stilte toelaten zodat er ruimte ontstaat en opening om te kijken waar je nu eigenlijk naar toe wilt. En als het om je agenda gaat, wat is nu echt belangrijk?

Tijdens de kerkdienst wordt gevraagd om eens naar je agenda te kijken. Waar kun jij wel wat sela gebruiken?
Gaat het goed vandaag? Alle puzzelstukjes vallen in elkaar, je voelt je gelukkig, je bent dankbaar…. sela.
Op dagen dat het lastig is. Niets gaat volgens jouw planning. Je voelt druk, bent verdrietig of angstig…. sela.

Op dagen dat je verrast wordt, er gebeuren onverwachte dingen…. sela.

Sela… een oproep om aandachtig te leven. Een uitnodiging om te vertragen, je mag gewoon zijn.

En als je dan je agenda erbij pakt, vraag je zelf dan af: Is wat in mijn agenda staat wat er echt toe doet? Houdt ‘sela’ in de ene hand, en God in de andere. Waar kun jij sela gebruiken?
Thuis? Op je werk? God is erbij, alTijd.

Om Martijn te volgen met zijn afsluiting van een inspirerende preek: ‘Laat je agenda niet je leven bepalen. Maar laat leven met God je agenda bepalen.’

Wil je de dienst terugkijken waar deze inzichten genoemd worden? Dat kan hier.

Deel dit bericht

Ben je klaar om te worden wie je werkelijk bent?

bolt geel coaching
Held Coaching - groene bolt
Held Coaching - bolt rood