Samenspel tussen ruiter en paard
Kort nadat ik mijn ontslag indiende als financieel adviseur startte ik met de opleiding stressmanagement. Hierin kwam wat lesstof voorbij van psycholoog Hans van Krimpen. Hij vergeleek de mens met een ruiter te paard. Ik vind het een mooi voorbeeld.
De ruiter vertegenwoordigt de vaardigheden en het paard de inzet. Met vaardigheden kan iemand keuzes maken en problemen oplossen.
Onder deze vaardigheden vallen ook zaken als intelligentie, communicatieve vaardigheden, besluitvaardigheid, het kunnen omgaan met stress en het onderscheiden van belangrijke- en bijzaken. Je kunt makkelijk orde in chaos aanbrengen.
Het paard is dan de inzet, de kracht en energie die nodig is voor actie. Hieronder kun je zaken als ambitie, motivatie, assertiviteit en volharding plaatsen. Maar ook een gevoel voor verantwoordelijkheid.
Je begrijpt het vast waar ik naartoe wil. Een goed samenspel tussen ruiter en paard voorkomt stress. En ook tijdens een stressvolle periode is een goed samenspel vereist.
Praktijkvoorbeeld
Twee collega’s doen hun werk en ieder op hun eigen manier.
Je kent het wel. Collega 1 werkt op haar vaardigheden. Ze verzint allerlei handigheidjes om het werk voor haar makkelijker te maken. Daarnaast weet ze goed prioriteiten te stellen. Bijzaken krijgen dan ook geen voorrang.
Binnenkomende post zal zij direct sorteren. Door te werken op haar vaardigheden signaleert ze wanneer het tijd is voor pas op de plaats of actie.
Dan is er de andere collega. Die werkt vooral op inzet. Ook dat wordt zeer gewaardeerd. Hij is altijd gemotiveerd en energiek. Binnenkomende post wordt direct trouw doorgenomen en hij besteed ook zorgvuldig tijd aan de bijzaken.
Als de werkdruk toeneemt zal deze laatste persoon tijd tekort hebben en overuren maken. Met nog meer inzet als resultaat. Hij zal alles proberen bij te houden en het goed willen doen.
Het is een valkuil waar je niet in wilt stappen.
De juiste balans
Uit het voorbeeld kun je stellen dat de ene collega vooral ruiter is en de ander het paard.
Natuurlijk, inzet en vaardigheden zijn meestal even belangrijk. Maar in stressvolle situaties is het verstandig om over te stappen naar vaardigheden. Even pas op de plaats maken en kijken wat er nodig is. Vaardigheden kun je aanleren, dus tijd om prioriteiten te stellen en een plan van aanpak te maken.
Ga je toch door op inzet, dan is de kans groot dat het paard op hol slaat.
Ga bij stress dus niet nog harder werken. Maar sta even stil en ga kijken wat er aan de hand is.
Kun je zelf wel wat hulp gebruiken met het maken van een planning of het stellen van prioriteiten? Held Coaching #jijbentdeheld is thuis in stressmanagement. Klik hier om een afspraak te maken.