bolt geel coaching

Bijbelse inspiratie

bidden minder stress
20 september 2021
Citaten, quotes en wijsheden. We komen ze veel tegen als inspiratiebron tijdens workshops, zakelijke events en coaching. Oude verhalen zijn inspirerend.

Ik vind het mooi om oude verhalen te doen herleven door ze te gebruiken als inspiratiebron voor alledaagse situaties. Zo vind ik het verhaal van de twee monniken die op reis zijn zo mooi, het gaat over loslaten. Of de indiaan die zijn kleinzoon het verhaal van de witte en zwarte wolf geeft. Je moet ze beide voeden om in balans te blijven. In de Bijbel staan eveneens veel inspirerende verhalen. Ze helpen ons om dagelijkse gebeurtenissen beter te begrijpen.

In het kader van stressmanagement zijn er ook veel tips beschikbaar in de Bijbel. Wist je dat we erg veel van Jezus kunnen leren? Ik wil hieronder wat inspiratie met de delen.

Had Jezus stress?

We kennen de plaatjes misschien vanuit de kinderbijbel of (animatie)films. Hierin kom je een superchille Jezus tegen die uiterste rust uitstraalt en tegen alles opgewassen is. Misschien ervoer hij minder angst, maar net als jij en ik was Zijn lijf in uiterste staat van paraatheid als hij vermoeid was, werd uitgescholden, opgejaagd of bedreigd. Jezus is immers mens geworden met alle bijbehorende emoties, vatbaar voor vermoeidheid, stress en druk. Jezus staat altijd aan zou je bijna denken. Hij gaat tegen de stroom in en heeft een menigte om hem heen met torenhoge verwachtingen. Toch houdt hij vol. Hoe dan?

Kom in beweging

Stress is het signaal voor ons om iets te doen. Doen we niets? Dan blijft dat onrustige gevoel altijd aan staan. Wat doet Jezus om tot rust te komen in stressvolle situaties?
Jezus stond niet altijd aan. En daar kunnen we wat van leren. Hij nam regelmatig tijd voor zichzelf door op de rem te stappen.
Neem dus tijd voor jezelf. Een moment om te rusten, te bidden wellicht. Dat deed Jezus ook. We lezen in Markus 1:35 dat Hij naar een eenzame plek ging om te bidden. Ook in Mattheüs 26:36-34 lezen we dat Jezus zich afzondert. Tijd nemen en tot rust komen kan op verschillende manieren. Zo kan een eenvoudige wandeling je lichaam en geest letterlijk in beweging zetten. Doe iets dat prettig is voor je. Kalmerende hormonen komen vrij als je iets prettigs doet. Zo was Jezus ook op feestjes vinden hoor. Dit lezen we bijvoorbeeld in Lukas 5:29 of Johannes 2:1-12. Alles draaide in Zijn leven om balans en evenwicht; het ontvangen en geven. Ik denk dat de belangrijkste les hier is dat niet het ervaren van stress of overbelasting je (verder) in de put brengt maar juist het verdragen hiervan zonder vooruitzicht op een betere situatie.

‘Bij God is alles mogelijk’

Jezus geloofde in een God die alles kan. Een situatie is nooit hopeloos en er is nooit geen oplossing. Praat erover en zoek hulp. Jezus deed dit zelf ook met regelmaat. Hij durfde zich uit te spreken als iets niet naar wens was en hij vroeg hulp aan zijn volgelingen als dit nodig was. Durf daarom om hulp te vragen. Alles wat we van Jezus kunnen leren over rust komt van God.  De boodschap van Jezus ging niet over de vrijwaring van stress en tegenspoed. Maar de sleutel zit hem wel in verbondenheid.
In Mattheüs 11:28 staat “Kom naar Mij, jullie die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan, dan zal Ik jullie rust geven”
Zoek de verbinding met God, het Goddelijke in alles wat je doet.

Ben je zelf op zoek naar verbinding met God, heb je hulp nodig of gewoon behoefte aan een luisterend oor?
Neem dan vrijblijvend contact met mij op. Als zelfstandig Lifecoach werk ik tevens in opdracht van LichtDelen. Een pioniersplek in Loosduinen die samen de verbinding met God zoekt.

Warme Groet,
Louise den Hoed
Deel dit bericht

Ben je klaar om te worden wie je werkelijk bent?

bolt geel coaching
Held Coaching - groene bolt
Held Coaching - bolt rood